Folkis på distans

- Furubodas Orienteringskurs för Livsmening i ett Komplext Samhälle

Är du intresserad av filosofi, psykologi, tänkande, dialog, personlighetsutveckling, brottas med de stora livsfrågorna, möta andra med ett öppet sinne och att investera tid i din egen bildning? Är du osäker på var du är på väg och vad du vill göra härnäst? Vill du ta ett år och fördjupa ditt tänkande, bredda dina perspektiv och arbeta på att orientera dig i vår komplexa värld? Då är denna kurs helt rätt för dig!

Ett barn håller i en drake, en solnedgång i bakgrunden

Om kursen

Att hitta sin mening i livet

Är det inte ett märkligt samhälle och livsstil vi har utvecklat? Känns det inte som att vi står inför en meningskris? Vi har aldrig varit så uppkopplade till information och andra människor - och samtidigt känner sig många isolerade och saknar sammanhang för att utveckla sitt tänkande med andra, och förstå både oss själva och vår värld.

Vilken värld vill vi leva i?

Vi vill gå steget längre och ställa frågan, vilken värld vill vi leva i och hur kan vi gemensamt forma den? Vilka förmågor behövs för att kunna påverka sitt liv och ha egenmakt i en föränderlig värld? Hur utvecklar vi de förmågorna?

Det här är en folkhögskolekurs på heltid för vuxna, där vi vill hjälpa dig att utveckla både praktiska livsförmågor som förståelse för arbetsmarknad med uttalade/outtalade strukturer, men också mjukare förmågor som att göra livet innehållsligt meningsfullt. Vi vill vara ett alternativ till akademiska studier i humaniora med fokus på livsåskådningsfrågor. Vi tror att bildning handlar om både hjärta och sinne!

Live-pass med samtalslektioner via zoom/teams

Det är en fjärrundervisningskurs, vilket innebär att den främsta undervisningsmetoden är live-pass med samtalslektioner online via zoom/teams. Det kommer vara cirka tre pass i veckan och egna studier, läsning och webbaserade lärandeprocesser. Vi försöker ha ett fysiskt möte vid kursstart på Furuboda i Malmö. Genom samtal, läsning och aktiviteter som vi tror kan hjälpa dig att hitta en väg som du tror på och vill gå.

Folkbildning på nya sätt

Vi har arbetat i många år med olika kurser för att stötta människor att hitta sin väg i livet, och känner att mycket av de aktiviteter, de processer och de metoder vi kommit över borde finnas tillgängliga för fler. Vi vill utveckla denna kurs enligt folkbildningstraditionen och använda dess styrkor genom att tillsammans bearbeta form och mål för kursen. Vi är övertygade att med detta upplägg kan vi öppna oanade potential.

CSN

Kursen är CSN-berättigad - du kan både få bidrag och lån. Du gör själv ansökan till CSN. Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Kursinformation

Krav för kursen: Dator/padda (inte telefon) med kamera och mikrofon (gärna headset) och stabilt internet. Kameran kommer behöva vara på under kurstillfällena. Det kommer en kursavgift på 350 kronor/termin, och behov av inköp av några böcker. Vi välkomnar studenter från hela Sverige men även dig som vistas utomlands, har tillräckligt god internetuppkoppling och kan delta på utsatta tider.

Aktuella läsårstider

  • VT 2024: 8 januari – 14 juni

  • HT 2024: 26 augusti – 20 december

  • VT 2025: 7 januari – 13 juni

Inplanerade ledigheter och lovdagar

Vårterminen 2024

  • Påsklov: 25 mars – 1 april 2024 (v. 13 + 1 april, Annandag påsk)

  • Lovdag: Fredag 10 maj 2024 (klämdag efter Kristi himmelsfärdsdag 9 maj

Höstterminen 2024

  • Höstlov: 28 oktober – 1 november (v. 44)

Vårterminen 2025

  • Påsklov: 13 april – 21 april 2024 (v. 16 + 21 april, Annandag påsk)

Inspiration och motivation - kursen leder till intyg på förmågor

Vi har inga formella behörighetskrav, alla är välkomna oavsett bakgrund, men vi vill inspirera till seriös läsning och lyssnande på en del avancerade texter och klipp både på svenska och engelska. Kursen leder till ett intyg som visar vad vi gått igenom - vi tänker att vi stärker dig för ditt fortsatta sökande och vi vill kämpa för att ge dig förmågor som blir livsavgörande.

Tveka inte att höra av dig om du undrar över något. Sena ansökningar tas emot i mån av plats. Ansökan sker genom schoolsoft. Kursstart 8 januari 2024..

Välkommen med din ansökan!

Blogg

Det finns även en blogg som kommer att fyllas med inspiration och nya tankar, https://folkis.blog

Vill du växa som människa ansök nu!

Kontaktpersoner - Har du frågor om kursinnehållet, kontakta Josef. Har du frågor kring antagningen kontakta Madeleine.